Wyznaczyć dziedzinę funkcji
\(f(x) ≝ \sqrt{ ln(1 + x|x|) }\),
a następnie zbadać jej ciągłość i różniczkowalność w dziedzinie.
Dziedzinę policzyłem wyszło \(D=<0, \infty >\)
Czy to jest już koniec zadania? Bo dla \(x \ge 0\) funkcja ma wzór\(\sqrt{ln(1+x^2)}\)
Czyli po prostu funkcja jest ciągła i różniczkowalna w dziedzinie.
Ciągłość i różniczkowalność w dziedzinie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ciągłość i różniczkowalność w dziedzinie
Ostatnio zmieniony 05 sty 2019, 12:59 przez konrad516, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyznaczyć dziedzinę funkcji
\(f(x) ≝ \sqrt{ ln(1 + x|x|) }\),
a następnie zbadać jej ciągłość i różniczkowalność w dziedzinie.
Dziedzinę policzyłem wyszło \(D=<0, \infty >\)
Czy to jest już koniec zadania? Bo dla \(x \ge 0\) funkcja ma wzór\(\sqrt{ln(1+x^2)}\)
Czyli po prostu funkcja jest ciągła i różniczkowalna w dziedzinie.
\(f(x) ≝ \sqrt{ ln(1 + x|x|) }\),
a następnie zbadać jej ciągłość i różniczkowalność w dziedzinie.
Dziedzinę policzyłem wyszło \(D=<0, \infty >\)
Czy to jest już koniec zadania? Bo dla \(x \ge 0\) funkcja ma wzór\(\sqrt{ln(1+x^2)}\)
Czyli po prostu funkcja jest ciągła i różniczkowalna w dziedzinie.