Sprawdź, czy szereg jest geometryczny zbieżny i oblicz jego

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Sprawdź, czy szereg jest geometryczny zbieżny i oblicz jego

Post autor: lolipop692 »

Cześć, potrzebuje pomocy:)

Sprawdź, czy szereg jest geometryczny zbieżny i oblicz jego sumę:

a)\(\sum_{ \infty }^{n=1} n^2\)

b) \(\sum_{ \infty }^{n=1} \frac{3}{4^n}\)

c) \(\sum_{ \infty }^{n=1} \frac{n}{n-1}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

a) c) - nie są zbieżne, bo \(\Lim_{n\to \infty } n^2= \infty \neq 0\) , a \(\Lim_{n\to \infty } \frac{n}{n-1}=1 \neq 0\)

Szereg b) jest geometryczny.
\(b_n= \frac{3}{4^n} \So \frac{b_{n+1}}{b_n}= \frac{3}{4^{n+1}} \cdot \frac{4^n}{3}= \frac{1}{4}=q\), a ponieważ \(|q|<1\), więc ten szereg jest zbieżny.

Sumę policz ze wzoru: \(S= \frac{b_1}{1-q}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

szeregi a) i c) nie są też geometryczne
ODPOWIEDZ