pola

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

pola

Post autor: alanowakk »

proszę o pomoc w zapisaniu całek:
Oblicz pole figury ograniczonej liniami
a) \(y= \frac{x^2}{4}- \frac{x}{2}-2, y=0\)
b) y=2x+1, x=2, y=0
c) \(y=x^2, y=x^2+2\), x=1, x=3
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1302 razy
Płeć:

Re: pola

Post autor: kerajs »

a)
\(P= \int_{-2}^{4}(0-( \frac{x^2}{4}- \frac{x}{2}-2))dx\)

b)
\(P= \int_{ \frac{-1}{2} }^{2}((2x+1)-0)dx\)

c)
\(P= \int_{ 1 }^{3}((x^2+2)-x^2)dx\)
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

przedziały to punkty wspólne tych krzywych?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

alanowakk pisze:przedziały to punkty wspólne tych krzywych?
sprawdź
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

ok a jeżeli mam \(y^2=8x~~~~ i~~~~ x=2\)? to jak będzie?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

p o d o b n i e
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Post autor: alanowakk »

Czyli? Bo to trochę inny przykład i nie wiem jak zrobic
ODPOWIEDZ