Obliczyć pole obszaru ograniczonego

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dandon223
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 18 sty 2018, 19:55
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Obliczyć pole obszaru ograniczonego

Post autor: dandon223 »

Obliczyć pole obszaru ograniczonego okręgiem \(x^2+y^2 = 3\) i parabolą \(y^2 = 2x\) i zawierającego punkt (1,0) w swoim wnętrzu. Zrobilem rysunek i wydaje mi sie ze latwiej bedzie liczyc po dy. Wykresy przecinaja sie w punkcie x=1, y = \(\sqrt{2}\) Przekrztalcam obie funkcje: f(y) = \(\sqrt{3-y^2}\) oraz g(y) = \(\frac{y^2}{2}\).

A caly wzor powinien wygladac tak : 2*\(\int_{0}^{ \sqrt{2}} \left[\sqrt{3-y^2}-\frac{y^2}{2} \right]dy\). Teraz nie jestem pewny czy to dobre rozumowanie. Sam wynik nie jest najwazniejszy bo te calki nie sa takie trudne.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

To dobre rozumowanie.
ODPOWIEDZ