Calka z funkcjami trygonometrycznymi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dandon223
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 18 sty 2018, 19:55
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Calka z funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: dandon223 »

Obliczyc calke z \(\frac{dx}{ \cos x*(1+ \sin x)}\)

Myslalem ze zrobie z podstawienia \(t= \tg (x/2)\), ale gubie sie w rachunkach. Jest moze jakas lepsza metoda?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Calka z funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: kerajs »

\(\int_{}^{} \frac{dx}{ \cos x(1+ \sin x)}=\int_{}^{} \frac{\cos x dx}{ \cos^2 x(1+ \sin x)}= \left[t=\sin x \right]= \int_{}^{} \frac{dt}{(1-t^2)(1+t)} =....\)
ODPOWIEDZ