Zbadać, czy istnieje podana granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
heniek1101
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 gru 2018, 09:22
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zbadać, czy istnieje podana granica

Post autor: heniek1101 »

Zbadać, obliczając granice jednostronne, czy istnieją podana granica:

\(\Lim_{x\to 1} \frac{ {|x - 1|}^3 }{x^3 - x^2}\)

Granica powinna istnieć, ale nie wiem jak ją wykazać. Wychodziły mi różne wartości przy jednostronnych.

Z góry dziękuję za pomoc.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zbadać, czy istnieje podana granica

Post autor: radagast »

heniek1101 pisze:Zbadać, obliczając granice jednostronne, czy istnieją podana granica:

\(\Lim_{x\to 1} \frac{ {|x - 1|}^3 }{x^3 - x^2}\)

Granica powinna istnieć, ale nie wiem jak ją wykazać. Wychodziły mi różne wartości przy jednostronnych.

Z góry dziękuję za pomoc.
\(\Lim_{x\to 1} \frac{ {|x - 1|}^3 }{x^3 - x^2}= \Lim_{x\to 1} \frac{ {|x - 1|}^3 }{x^2(x - 1)}\)
\(\Lim_{x\to 1^-} \frac{ {|x - 1|}^3 }{x^2(x - 1)}= \Lim_{x\to 1^-} \frac{ {-(x - 1)}^3 }{x^2(x - 1)}=\Lim_{x\to 1^-} \frac{ {-(x - 1)}^2 }{x^2}= \frac{0}{1} =0\)
\(\Lim_{x\to 1^+} \frac{ {|x - 1|}^3 }{x^2(x - 1)}= \Lim_{x\to 1^+} \frac{ {(x - 1)}^3 }{x^2(x - 1)}=\Lim_{x\to 1^+} \frac{ {(x - 1)}^2 }{x^2}= \frac{0}{1} =0\)
ODPOWIEDZ