\(y = \sqrt[5]{x^2}\)
\(y = \frac{3}{3x-2}\)
\(x = t^3 \sqrt{t}\)
\(y = 5 \sqrt[3]{x^7}\)
\(y = \frac{5}{2x^2-5x+1}\)
\(y = \frac{4}{x^3}\)
\(y = \sqrt{x^2-4}\)
Proszę o rozwiązanie następujących pochodnych.
Z góry dziękuje.
EDIT:
Przepraszam za kłopot, poprawiłem i wstawiłem do latexu.
Pomoc w liczeniu pochodnych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Pomoc w liczeniu pochodnych
Na dobry początek:
\(y = \sqrt[5]{x^2}= x^{ \frac{2}{5} }\\y'= \frac{2}{5} x^{- \frac{3}{5} }= \frac{2}{5 \sqrt[5]{x^3} }\)RazzoR pisze:\(y = \sqrt[5]{x^2}\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(y= \frac{3}{3x-2}\\y'= \frac{-3}{(3x-2)^2} \cdot 3= \frac{-9}{(3x-2)^2}\)
\(x=t^3 \cdot t^{ \frac{1}{2} }=t^{ \frac{7}{2} }\\x'= \frac{7}{2}t^{ \frac{5}{2} }\)
\(y=5 \sqrt[3]{x^7}=5 \cdot x^{ \frac{7}{3} } \\y'= \frac{35}{3}x^{ \frac{4}{3} }\)
\(y= \frac{5}{2x^2-5x+1}\\y'= \frac{-5}{(2x^2-5x+1)^2} \cdot (4x-5)\\y= \frac{4}{x^2}=4x^{-2}\\y'=-8x^{-3}\\y= \sqrt{x^2-4}\\y'= \frac{2x}{2 \sqrt{x^2-4} }= \frac{x}{ \sqrt{x^2-4} }\)
\(x=t^3 \cdot t^{ \frac{1}{2} }=t^{ \frac{7}{2} }\\x'= \frac{7}{2}t^{ \frac{5}{2} }\)
\(y=5 \sqrt[3]{x^7}=5 \cdot x^{ \frac{7}{3} } \\y'= \frac{35}{3}x^{ \frac{4}{3} }\)
\(y= \frac{5}{2x^2-5x+1}\\y'= \frac{-5}{(2x^2-5x+1)^2} \cdot (4x-5)\\y= \frac{4}{x^2}=4x^{-2}\\y'=-8x^{-3}\\y= \sqrt{x^2-4}\\y'= \frac{2x}{2 \sqrt{x^2-4} }= \frac{x}{ \sqrt{x^2-4} }\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re:
To ja znów rozpocznę:RazzoR pisze:Można jeszcze by było zrobić tego typu działania ? Z góry dziękuje.
\(y = a sin \frac{a}{x}\)
\(y' = a \cos\frac{a}{x} \cdot \left( - \frac{a}{x^2} \right)=\left( - \frac{a^2}{x^2} \right) \cos\frac{a}{x}\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re:
coś nikt się nie odzywa , no to jeszcze jedną:RazzoR pisze:Można jeszcze by było zrobić tego typu działania ? Z góry dziękuje.
\(x = a sin bt\)
\(x' = a \cos bt \cdot b=ab \cos bt\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(x = a \sin bt\)
\(x' = ab \cos bt\)
\(y =\tg^4\sqrt{x}\)
\(y' = 4\tg^3\sqrt{x} \cdot \frac{1}{\cos^2\sqrt{x}} \cdot \frac{1}{2\sqrt{x}}\)
\(y = \arctg 3x\)
\(y' = \frac{3}{1+9x^2}\)
\(x = \arcsin(1-t)\)
\(x' =- \frac{1}{ \sqrt{1-(1-t)^2} }=- \frac{1}{ \sqrt{2t-t^2} }\)
\(x = \arcsin \sqrt{t^3}\)
\(x' = \frac{1}{ \sqrt{1-t^6} } \cdot 3t^2\)
\(x = \arcsin \frac{1}{t}\)
\(x = -\frac{1}{ \sqrt {1-{\frac{1}{t^2}} }} \cdot \frac{1}{t^2}=...\) (uprość sobie)
\(x' = ab \cos bt\)
\(y =\tg^4\sqrt{x}\)
\(y' = 4\tg^3\sqrt{x} \cdot \frac{1}{\cos^2\sqrt{x}} \cdot \frac{1}{2\sqrt{x}}\)
\(y = \arctg 3x\)
\(y' = \frac{3}{1+9x^2}\)
\(x = \arcsin(1-t)\)
\(x' =- \frac{1}{ \sqrt{1-(1-t)^2} }=- \frac{1}{ \sqrt{2t-t^2} }\)
\(x = \arcsin \sqrt{t^3}\)
\(x' = \frac{1}{ \sqrt{1-t^6} } \cdot 3t^2\)
\(x = \arcsin \frac{1}{t}\)
\(x = -\frac{1}{ \sqrt {1-{\frac{1}{t^2}} }} \cdot \frac{1}{t^2}=...\) (uprość sobie)
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re:
Obliczenia pochodnych, to najłatwiejsze co może być, możesz polecieć na autopilocie czyli otworzyć stronę ze wzorami i ...po pół godzinie jest zrobione samodzielnie. Oszczędzasz 3,5 h a przy okazji przypominasz sobie materiał z 2 klasy szkoły średniej;)RazzoR pisze:Nie odzywam się bo moje doświadczenie z pochodnymi to niecałe 4 h
Rozumiem już te pierwsze zadanka z wcześniej, teraz próbuje robić te ostatnie...
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl