Na płaszczyźnie R^2=(RxR)

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Na płaszczyźnie R^2=(RxR)

Post autor: alanowakk »

Witam,
podpowie ktoś ?

Na płaszczyźnie \(R^2=(RxR)\)
\(A={(x,y) \in R^2 ~~~~~ ~~ x^2+y^2 \le 1}\)
\(B={(x,y) \in R^2 ~~~~~~ (x-1)^2+y^2 \le 4}\)

Wyznaczyć \(A \cap B\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Narysuj zbiór A,czyli koło o środku (0;0) i promieniu r=1
Zbiór B,to koło o środku (1;0) i promieniu R=2.
Iloczyn zbiorów A i B,to część wspólna tych kół.
\(A \cap B=A\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ