oblicz -ze wzoru pochodnej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gaskaaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 21 gru 2009, 12:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

oblicz -ze wzoru pochodnej

Post autor: gaskaaa »

\(f'( \sqrt{2} )\) dla \(f(x)= \frac{x^5+1}{x+1}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(f((x)= \frac{x^5+1}{x+1}=x^4-x^3+x^2-x+1\\ f'(x)=4x^3-3x^2+2x-1\\ f'( \sqrt{2} )=8 \sqrt{2}-6+2 \sqrt{2}-1=10 \sqrt{2}-7\)
ODPOWIEDZ