Oblicz granice ciągów.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Oblicz granice ciągów.

Post autor: alanowakk »

Witam,
potrzebuje pomocy
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{2+4+ \ldots +2n}{n^2+1}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz granice ciągów.

Post autor: radagast »

alanowakk pisze:Witam,
potrzebuje pomocy
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{2+4+ \ldots +2n}{n^2+1}\)
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{2+4+ \ldots +2n}{n^2+1}=\Lim_{n\to \infty } \frac{ \frac{2+2n}{2} n}{n^2+1}=\Lim_{n\to \infty } \frac{ (n+1)n}{n^2+1}=\Lim_{n\to \infty } \frac{ n^2+n}{n^2+1}=1\)
ODPOWIEDZ