Styczna do wykresu funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Styczna do wykresu funkcji

Post autor: poetaopole »

Styczna do wykresu funkcji \(f(x)=16 x^{2}+ \frac{1}{x}\) przechodząca przez początek układu współrzędnych ma z parabolą o równaniu \(y=3x ^{2}+12x-12\) dwa punkty wspólne A i B. Napisz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB.

Potrzebuję tylko KOPA na początek zadania :) dalej - myślę - dam radę...
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Zacznij od r-nia stycznej, potem rozwiąż równanie kwadratowe z parabolą, znajdziesz 2 pierwiastki, które są współrzędnymi końców średnicy. Na koniec podstawisz te współrzędne do r-nia okręgu i rozwiążesz układ dwóch równań. Wzory chyba znasz albo umiesz poszukać :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Dzięki, dzięki, ale ja prosiłem KOPA na początek zadania, a nie instrukcji obsługi do całości :) Nie wiem, jak znaleźć równanie tej stycznej, reszta jest banalna.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Masz rację, równanie stycznej ( a właściwie punkt styczności) nie jest łatwo znaleźć :(
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

W równaniu stycznej (tym: \(y-f(x_0)=f'(x_0)(x-x_0)\)) wolny wyraz musi być równy zero, bo ma przechodzić przez (0,0). Stąd znajdziesz punkt styczności (nietrudno!). Okazuje się nim być \(x= \frac{1}{2}\).
Myślę, że to może robić za KOPA. :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

GOL :!: :!: :!: :lol:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Tyle mi wyszło. Dziękuję :)
ODPOWIEDZ