pochodna funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pochodna funkcji
Korzystając z definicji podchodnej funkcji w punkcie wyznacz pocgodną funkcji \(f(x)=\sqrt{9x-5}\) w punkcie \(x_{0}=1\).
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: pochodna funkcji
\(f'(1)= \Lim_{h\to 0} \frac{f(1+h)-f(1)}{h}= \Lim_{h\to 0} \frac{\sqrt{9(1+h)-5}-\sqrt{9 \cdot 1-5}}{h}=\Lim_{h\to 0} \frac{\sqrt{4+9h}-2}{h} \cdot \frac{\sqrt{4+9h}+2}{\sqrt{4+9h}+2} =\Lim_{h\to 0} \frac{9h}{h\sqrt{4+9h}+2} =\Lim_{h\to 0} \frac{9}{\sqrt{4+9h}+2}= \frac{9}{4}\)maarcin23 pisze:Korzystając z definicji podchodnej funkcji w punkcie wyznacz pocgodną funkcji \(f(x)=\sqrt{9x-5}\) w punkcie \(x_{0}=1\).
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(f(x)= \sqrt{9x-5}\)
\(\\f'(1)= \Lim_{h\to 0 } \frac{f(1+h)-f(1)}{h}= \Lim_{h\to 0} \frac{ \sqrt{9+9h-5}- \sqrt{9-5} }{h}=\)
\(= \Lim_{h\to 0 } \frac{9+9h-5-9+5}{h (\sqrt{9+9h-5)}+ \sqrt{9-5})}=\)
\(=\Lim_{h\to 0 } \frac{9h}{h( \sqrt{4}+ \sqrt{4} )}= \frac{9}{4}\)
\(\\f'(1)= \Lim_{h\to 0 } \frac{f(1+h)-f(1)}{h}= \Lim_{h\to 0} \frac{ \sqrt{9+9h-5}- \sqrt{9-5} }{h}=\)
\(= \Lim_{h\to 0 } \frac{9+9h-5-9+5}{h (\sqrt{9+9h-5)}+ \sqrt{9-5})}=\)
\(=\Lim_{h\to 0 } \frac{9h}{h( \sqrt{4}+ \sqrt{4} )}= \frac{9}{4}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.