Monitoniczność funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolo48
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2018, 18:14
Płeć:

Monitoniczność funkcji

Post autor: karolo48 »

Wyznacz przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji \(f(x)=\frac{x^{2}-1}{x^{4}}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Policz pochodną funkcji. Napisz co Ci wyszło, powiem Ci co dalej.
karolo48
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2018, 18:14
Płeć:

Post autor: karolo48 »

\(f'(x)=\frac{2x^{5}-4x^{3}(x^{2}-1)}{x^{8}}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Teraz rozłóż licznik na czynniki nierozkładalne (na początek wyłącz \(2x^3\) przed nawias).
karolo48
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2018, 18:14
Płeć:

Post autor: karolo48 »

Czyli \(f'(x)=\frac{2x^{3}(x^{2}-2(x+1)(x-1))}{x^{8}}\)?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

dobrze i dalej... (mają być nierozkładalne)
karolo48
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2018, 18:14
Płeć:

Post autor: karolo48 »

\(\frac{2x^{3}((x+\sqrt{2})(x-\sqrt{2})(x+1)(x-1))}{x^{8}}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

mianownik zawsze dodatni (nie ma wpływu a znak), a wykresem licznika jest "wężyk". Narysuj go (znasz miejsca zerowe- będzie łatwo :) )
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

taki Ci powinien wyjść:
ScreenHunter_518.jpg
ScreenHunter_518.jpg (9.73 KiB) Przejrzano 1389 razy
ODPOWIEDZ