całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

całka

Post autor: enta »

jakim sposobem policzyć całkę
\(\int \frac{6^{2x}*5^{ \frac{x}{2} }}{2^x}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(\frac{6^{2x} \cdot 5^{ \frac{x}{2} }}{2^x}=\frac{(36\sqrt5)^x}{2^x}=(18 \sqrt{5})^x\)

Teraz już dasz radę?
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

tak dziękuję :)
ODPOWIEDZ