Wyznacz asymptoty ukośne lub poziome

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Wyznacz asymptoty ukośne lub poziome

Post autor: enta »

Wyznacz asymptoty ukośne lub poziome
\(f(x)= \frac{ \sqrt{15x^2+15x-3} }{12x-10}\)
ogólnie wiem jak policzyć asymptotę ukośną ale tutaj nie chce mi wyjść granica
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Tu nie ma ukośnej asymptoty, bo\(\frac{f(x)}{x} \to 0\) - stopień licznika jest mniejszy od stopnia mianownika
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: Wyznacz asymptoty ukośne lub poziome

Post autor: enta »

Poziomej też nie?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

pozioma jest:
prawostronna \(y= \frac{ \sqrt{15} }{12}\),
a lewostronna \(y= -\frac{ \sqrt{15} }{12}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pozioma prawostronna
\(\Lim_{x\to + \infty }f(x)= \frac{ \sqrt{15} }{12}\)
Asymptota \(y= \frac{ \sqrt{15} }{12}\)


Pozioma lewostronna
\(\Lim_{x\to - \infty }f(x)=- \frac{ \sqrt{15} }{12}\)
\(y=- \frac{ \sqrt{15} }{12}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ