asymptoty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 267
- Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
- Podziękowania: 120 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Ponieważ mianownik jest stale dodatni to badasz jedynie zachowanie funkcji w \(\infty\) i w \(- \infty\).
\(\Lim_{t\to \infty } P(t)= \frac{a}{1+b \cdot 0}=a\\
\Lim_{t\to - \infty } P(t)= \frac{a}{1+b \cdot \infty }= \frac{a}{ \infty } =0\)
Powyżej masz dwie asymptoty poziome, jednak przypuszczam że masz jeszcze ograniczenie (którego nie napisałaś) dla argumentu t które jedną z nich odrzuci.
\(\Lim_{t\to \infty } P(t)= \frac{a}{1+b \cdot 0}=a\\
\Lim_{t\to - \infty } P(t)= \frac{a}{1+b \cdot \infty }= \frac{a}{ \infty } =0\)
Powyżej masz dwie asymptoty poziome, jednak przypuszczam że masz jeszcze ograniczenie (którego nie napisałaś) dla argumentu t które jedną z nich odrzuci.