Granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olkowiec23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 lis 2018, 17:12

Granica

Post autor: olkowiec23 »

Witam. Pomoże ktoś? :D

\(\Lim_{n\to +\infty} \sqrt[2n]{n^7+2^{3n}+6^{n+2}}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica

Post autor: radagast »

olkowiec23 pisze:Witam. Pomoże ktoś? :D

\(\Lim_{n\to +\infty} \sqrt[2n]{n^7+2^{3n}+6^{n+2}}\)
\(\sqrt[2n]{n^7+2^{3n}+6^{n+2}}=\sqrt[2n]{n^7+8^{n}+36 \cdot 6^{n}}\)

\(\sqrt[2n]{8^{n}} \le \sqrt[2n]{n^7+8^{n}+36 \cdot 6^{n}} \le \sqrt[2n]{8^{n}+8^{n}+8^{n}}= \sqrt[2n]{3 \cdot 8^{n}}\)

\(\Lim_{n\to \infty }\sqrt[2n]{8^{n}}= \sqrt{8}=\Lim_{n\to \infty }\sqrt[2n]{3 \cdot 8^{n}}\)

no to, na podstawie twierdzenia o trzech ciągach
\(\Lim_{n\to \infty } \sqrt[2n]{n^7+2^{3n}+6^{n+2}}= \sqrt{8}\)
ODPOWIEDZ