twierdzenie Bolzano

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

twierdzenie Bolzano

Post autor: enta »

proszę o pomoc nie wiem jak sie za to zabrać :(
Sformułować twierdzenie Bolzano i uzasadnić, że równanie \(2^x+x=5\) ma tylko jedno rozwiązanie.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Twierdzenie: https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Darboux
\(f(x)=2^x+x-5\\
f(a)<0 \ dla \ a<3\\
f(b)>0 \ dla \ b>3\)

Wniosek?
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

a skąd wzięły się te 3?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Narysuj \(y=2^x\) oraz \(y=-x+5\). Gdzie się przecinają?
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

nie bardzo rozumiem to twierdzenie dlaczego rozbijamy na y=-x+5?
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

i jak narysuje to wystarczy w udowodnieniu, ze ma jedno rozwiązanie?
ODPOWIEDZ