Mamy zbudować zbiorniki o objętości 24m^3

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Mamy zbudować zbiorniki o objętości 24m^3

Post autor: peresbmw »

Mamy zbudować zbiorniki o objętości \(24m^3\) w kształcie walca. Dno walca ma być zrobione z cementu, ściana boczna z blach o grubości 1 cm, a pokrywa górna z blachy o grubości 0,5 cm. Koszt wylania \(1m^2\) cementu wynosi 2 zł, koszt \(1m^2\) blachy o grubości 1cm 63zł., a koszt \(1m^2\) blachy o grubości 0,5 cm 32zł. Przy jakich wymiarach koszt całkowity zbiornika będzie najmniejszy?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Policz całkowitą objętość i powierzchnię walca w zależności od jego promienia a potem znajdź ekstremum tej funkcji.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Post autor: peresbmw »

czy koszt całkowity powinien wynosić \(34 \pi r^2+ \frac{3024}{r}\), policzyłem pochodną wyszła mi \(\frac{68 \pi r^2-3024}{r^2}\), teraz przyrównuje do 0 wyliczam r i co dalej?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

to już koniec, ale nie spr. czy masz dobrze policzone
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Post autor: peresbmw »

promień zapisać z \pi ?
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Post autor: peresbmw »

jakieś nie ładne mi te r wyszło tak ma być?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

peresbmw pisze:promień zapisać z \pi ?
:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ