pojęcie surjekcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pojęcie surjekcji
Witam, bardzo proszę o wytłuaczenie podpunktu c) możliwie najprościej jak sie da, nie rozumiem kiedy i dlaczego zachodzi surjekcja :/
- Załączniki
-
- zad.png (34.51 KiB) Przejrzano 871 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Funkcja o dziedzinie R na zbiór R jest suriekcją.Natomiast jeśli nie jest na cały zbiór,tylko na pewien przedział,to już nie jest to suriekcja.Mówi się wtedy o funkcji ze zbioru R w zbiór R.
Suriekcja z R na R
Nie jest suriekcja z R w R.
Obie funkcje są iniekcjami (różnowartościowe) ale nie są suriekcjami.
Na osi OY istnieją liczby,które nie są wartościami tych funkcji.
Po narysowaniu wykresów masz zbiory wartości odczytane z OY
1)
\(ZW=( \infty ;2) \cup \left\{ 3\right\} \cup (4;+ \infty )\)
2)
\(ZW=(- \infty ;1) \cup [4;+ \infty )\)
Suriekcja miałaby ZW=R.
Suriekcja z R na R
Nie jest suriekcja z R w R.
Obie funkcje są iniekcjami (różnowartościowe) ale nie są suriekcjami.
Na osi OY istnieją liczby,które nie są wartościami tych funkcji.
Po narysowaniu wykresów masz zbiory wartości odczytane z OY
1)
\(ZW=( \infty ;2) \cup \left\{ 3\right\} \cup (4;+ \infty )\)
2)
\(ZW=(- \infty ;1) \cup [4;+ \infty )\)
Suriekcja miałaby ZW=R.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.