1) Obliczyć granicę ciągu o wyrazie ogólnym (an):
\(a_{n} =(1- \frac{n}{n+2} )^{\frac{n+3}{2n} }\)
Granica ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Granica ciągu
\(\Lim_{n\to \infty } (1- \frac{n}{n+2} )^{\frac{n+3}{2n} }=0^ \frac{1}{2} =0\)insonis pisze:1) Obliczyć granicę ciągu o wyrazie ogólnym (an):
\(a_{n} =(1- \frac{n}{n+2} )^{\frac{n+3}{2n} }\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Masz chyba na myśli ciąg \(\left(1+ \frac{1}{n} \right)^n\). On się nie nazywa ciąg Eulera. Ciąg Eulera, to całkiem inny ciąg, a ten jest tylko zbieżny do e, która się nazywa stałą Eulera.
Twój ciąg całkiem do tej sytuacji nie pasuje.
\(1^ \infty\) to symbol nieoznaczony. Tak jest w przypadku ciągu \(\left(1+ \frac{1}{n} \right)^n\)
U Ciebie jest po prostu \(0^ \frac{1}{2}\) i już.
Twój ciąg całkiem do tej sytuacji nie pasuje.
\(1^ \infty\) to symbol nieoznaczony. Tak jest w przypadku ciągu \(\left(1+ \frac{1}{n} \right)^n\)
U Ciebie jest po prostu \(0^ \frac{1}{2}\) i już.