granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

granice

Post autor: enta »

oblicz granice
\(\Lim_{x\to 1^+} arcctg( \frac{-5}{x-1}\))
\(\Lim_{x\to 1^-} arcctg( \frac{-5}{x-1}\))
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: granice

Post autor: radagast »

enta pisze:oblicz granice
\(\Lim_{x\to 1^+} arcctg( \frac{-5}{x-1}\))
\(\Lim_{x\to 1^-} arcctg( \frac{-5}{x-1}\))
\(\Lim_{x\to 1^+} \arcctg( \frac{-5}{x-1})=\Lim_{t\to - \infty } \arcctg(t)=\pi\)
\(\Lim_{x\to 1^-} \arcctg( \frac{-5}{x-1})=\Lim_{t\to + \infty } \arcctg(t)=0\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: granice

Post autor: enta »

a dlaczego zamieniamy na t dążące do \(\infty\) ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Żeby było prościej :)
\(\Lim_{x\to 1^+} \frac{-5}{x-1}=- \infty\)
zatem podstawiam \(t= \frac{-5}{x-1}\) i liczę granicę w \(-\infty\).
\(\Lim_{x\to 1^-} \frac{-5}{x-1}= \infty\)
zatem podstawiam \(t= \frac{-5}{x-1}\) i liczę granicę w \(\infty\).
ODPOWIEDZ