Optymalizacja pola trójkąta równobocznego

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Optymalizacja pola trójkąta równobocznego

Post autor: poetaopole »

Obwód trójkąta równobocznego ABC jest równy 12. Na bokach AB, BC i CA wybrano punkty P, Q i R tak, że \(AP=BQ=CR=x\). Dla jakich x pole trójkąta PQR będzie najmniejsze? Oblicz to pole
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

x=2
Szukane pole to ćwierć pola trójkąta ABC.

Edit.
Przepraszam, pomyliłem fora i jedno z rozwiązań napisałem w https://www.matematyka.pl/435519.htm
ODPOWIEDZ