Oblicz granice ciągu o wyrazie ogólnym:
a) \(u_n= \frac{n^2-1}{3-n^3}\)
b) \(\frac{2n^3-4n-1}{6n+3n^2-n^3}\)
c) \(\frac{(n-1)(n+3)}{3n^2+5}\)
Proszę o rozwiązania.
Proste granice ciągu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re:
a)\(\Lim_{n\to \infty } \frac{3}{n} - \frac{10}{ \sqrt{n}}=\Lim_{n\to \infty } \frac{3-10 \sqrt{n} }{n} =\Lim_{n\to \infty } \frac{ \frac{3}{ \sqrt{n} } -10 }{ \sqrt{n} } = \frac{0-10}{ \infty }=0\)
b)\(\Lim_{n\to \infty } \frac{(-1)^n}{2n-1} = \frac{ \pm 1}{ \infty }=0\)
c)\(\Lim_{n\to \infty } \frac{ (\sqrt{n}+3)^2 }{n+1}= \Lim_{n\to \infty } \frac{ n(1+ \frac{3}{ \sqrt{n} } )^2 }{n(1+ \frac{1}{n} )}= \frac{(1+0)^2}{1}=1\)
b)\(\Lim_{n\to \infty } \frac{(-1)^n}{2n-1} = \frac{ \pm 1}{ \infty }=0\)
c)\(\Lim_{n\to \infty } \frac{ (\sqrt{n}+3)^2 }{n+1}= \Lim_{n\to \infty } \frac{ n(1+ \frac{3}{ \sqrt{n} } )^2 }{n(1+ \frac{1}{n} )}= \frac{(1+0)^2}{1}=1\)