granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

granica

Post autor: enta »

oblicz \(\lim _{x\to \infty }\left(3\log _4\left(2x\right)-\log _4\left(\frac{x+1}{2}\right)-\log _4\left(x+2\right)\right)\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\Lim_{x\to \infty }(log_4(8x^3): \frac{x+1}{2}: \frac{x+2}{1})= \Lim_{x\to \infty }log_4(8x^3 \cdot \frac{2}{x+1} \cdot \frac{1}{x+2})=\\= \Lim_{x\to \infty }log_4( \frac{16x^3}{x^2+3x+2})= \Lim_{x\to \infty } log_4( \frac{16x}{1+ \frac{3}{x}+ \frac{2}{x^2} } )= + \infty\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ