prosta granica z definicji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dandon223
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 18 sty 2018, 19:55
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

prosta granica z definicji

Post autor: dandon223 »

Wykazać z definicji, że :
a , ∀a ∈(−1,1), lim n→∞ a^n = 0,
b , ∀a > 1, lim n→∞ a^n = +∞.



Probowalem zrobic a i przedzialu (0,1) chyba cos mam , a = 0 to tez widac , ale dla a ujemnego nie wiem co zrobic.
No bo /a^n/ < epsilon . Jest ta wartosc bezwzgledna , ale dla niektorych n jest ujemne.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: prosta granica z definicji

Post autor: radagast »

dandon223 pisze:Wykazać z definicji, że :
a , ∀a ∈(−1,1), lim n→∞ a^n = 0,
\(a)\ \ \forall a \in (−1,1), \Lim_{n\to \infty } a^n = 0\)
należy pokazać, że
\(\forall \varepsilon >0\ \ \exists N \in \nn :n>N \So |a^n|< \varepsilon\)
\(|a^n|=|a|^n< \varepsilon \iff n>\log_{|a|} \varepsilon\)
niech więc \(N= \left[\log_{|a|} \varepsilon \right]+1\) wtedy jest OK :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: prosta granica z definicji

Post autor: radagast »

dandon223 pisze:Wykazać z definicji, że :
b , ∀a > 1, lim n→∞ a^n = +∞.
\(b)\ \ \ \forall a > 1, \Lim_{n\to \infty } a^n = \infty .\)
należy pokazać że
\(\forall M>0 \ \ \exists N \in \nn \ \ n>N \So a^n>M\)
\(a^n>M \iff n>\log_a M\)
niech więc \(N= \left[\log_a M \right] +1\) wtedy jest OK :)
dandon223
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 18 sty 2018, 19:55
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Post autor: dandon223 »

Dzieki, a ja to na przypadki. xD
ODPOWIEDZ