w oparciu o definicję pochodnej obliczyć

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gaskaaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 21 gru 2009, 12:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

w oparciu o definicję pochodnej obliczyć

Post autor: gaskaaa »

f'(2) dla
\(f(x)= \frac{1}{2x}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\lim_{h\to 0 }\ \frac{f(h+2)-f(2)}{h}= \lim_{h\to 0 }\ \frac{ \frac{1}{2(h+2)}- \frac{1}{4} }{h} = \lim_{h\to 0}\ \frac{2-h-2}{4h(h+2)}= \lim_{h\to 0 }\ \frac{-1}{4(h+2)}=- \frac{1}{8}=f'(2)\)
gaskaaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 21 gru 2009, 12:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: gaskaaa »

mam pytanie a skad sie wzielo 2-h-2/4h(h+2) ???
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\frac{ \frac{1}{2(h+2)}- \frac{1}{4} }{h}= \frac{ \frac{2-(h+2)}{4(h+2)} }{h}= \frac{-h}{4(h+2)} \cdot \frac{1}{h} = \frac{-1}{4(h+2)}\)
ODPOWIEDZ