całki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

całki

Post autor: enta »

proszę o pomoc w wyznaczeniu pola obszaru ograniczonego krzywymi \(y=3-x^2\), y=3, x=2.
Narysowałam wykres, x mi wyszedł w przedziale (0,2) ale nie wiem jak pole zapisać
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P= \int_{0}^{2}(3-(3-x^2))= \frac{x^3}{3}|_0^2= \frac{8}{3}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_002.jpg
ScreenHunter_002.jpg (24.57 KiB) Przejrzano 1269 razy

\(\displaystyle P= \int_{0}^{2}3-x^2 dx= \left[3x- \frac{1}{3} x^3 \right]_{0}^{2}=6- \frac{8}{3}=3 \frac{1}{3}\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

to powinniśmy od 3 odejmować (3-x^2) czy nie?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

1)
Obszar zakreskowany na grafice liczy się trochę inaczej.
2)
Moim zdaniem w zadaniu chodzi o trójkąt krzywoliniowy ograniczony zielonymi prostymi i prawym ramieniem paraboli.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

czyli odejmujemy?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: całki

Post autor: radagast »

Kerajs ma rację, nieuważnie przeczytałam :( . Powinno być:
ScreenHunter_004.jpg
ScreenHunter_004.jpg (26.24 KiB) Przejrzano 1246 razy
i liczymy jak wyżej (u Kerjsa)
ODPOWIEDZ