Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego równania:
\(Y(s)= \frac{2*s+4}{s^2+10*s+27}\)
\(y(t)=?\)
Równanie w dziedzinie operatorowej.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Równanie w dziedzinie operatorowej.
\(Y(s)= \frac{2s+4}{s^2+10s+27}=\frac{2(s+5)-6}{(s+5)^2+2}=\frac{2(s+5)-6}{(s+5)^2+( \sqrt{2} )^2}=2\frac{s+5}{(s+5)^2+( \sqrt{2} )^2}-3 \sqrt{2} \frac{ \sqrt{2} }{(s+5)^2+( \sqrt{2} )^2}\)
\(y(t)=2e^{-5t}\cos \sqrt{2}t -3 \sqrt{2}e^{-5t}\sin \sqrt{2}t\)
\(y(t)=2e^{-5t}\cos \sqrt{2}t -3 \sqrt{2}e^{-5t}\sin \sqrt{2}t\)