równanie jednorodne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

równanie jednorodne

Post autor: enta »

rozwiąż równanie jednorodne
\(x \frac{dy}{dx}=3 \sqrt{2x^2+y^2}+y\) z warunkiem początkowym y(1)=0
Przekształciłam
\(\frac{dy}{dx}= \frac{3 \sqrt{2x^2+y^2}}{x} + \frac{y}{x}\)
ale nie wiem jak się pozbyć tego pierwiastka
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

czy wyjdzie
\(\frac{du}{3 \sqrt{2+u^2} }= \frac{dx}{x}\) ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tak. (Po podstawieniu \(u= \frac{y}{x}\) )
ODPOWIEDZ