Problem z rozwiązaniem całki

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
reliantification
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 11 mar 2018, 07:35
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Problem z rozwiązaniem całki

Post autor: reliantification »

Witam, muszę rozwiązać poniższą całkę. Niestety nie wiem na jaki sposób ją rozwiązać... Znam dwa sposoby na rozwiązywanie całek, oraz jeden sposób na rozwiązywania całki wymiernej. Próbowałem kilka razy, i ani przez sposób całkowania przez podstawianie nie doprowadza mnie do niczego sensownego, ani całkowanie przez części. Nie znam innych sposobów, w internecie też za bardzo nie umiałem się doszukać innych. Proszę o pomoc, wie ktoś jak rozwiązać ten przykład? Nie wiem już jak to ugryźć. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

\(\int\) \(x^2\) \(3^{-x}\) \(dx\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Problem z rozwiązaniem całki

Post autor: radagast »

reliantification pisze: \(\int\) \(x^2\) \(3^{-x}\) \(dx\)
ta jest nieco bardziej zawiła:
\(\displaystyle \int x^2 3^{-x}dx=\\
\displaystyle-\int x^2 \left(\frac{3^{-x}}{\ln 3} \right) ' dx=\\
\displaystyle- x^2 \cdot \frac{3^{-x}}{\ln 3}+\int 2x \cdot \frac{3^{-x}}{\ln 3} dx=\\
\displaystyle- x^2 \cdot \frac{3^{-x}}{\ln 3}-\int \frac{2x }{\ln 3} \cdot \left(\frac{3^{-x}}{\ln 3} \right) ' dx=\\
\displaystyle- x^2 \cdot \frac{3^{-x}}{\ln 3}- \frac{2x }{\ln 3} \cdot \frac{3^{-x}}{\ln 3} +\int \frac{2 }{\ln 3} \cdot \frac{3^{-x}}{\ln 3}dx=\\
\displaystyle- x^2 \cdot \frac{3^{-x}}{\ln 3}- \frac{2x }{\ln 3} \cdot \frac{3^{-x}}{\ln 3} + \int \frac{2 }{\ln ^2 3} \cdot 3^{-x}dx=\\
\displaystyle- \frac{x^2}{\ln 3} \cdot 3^{-x}- \frac{2x }{\ln^2 3} \cdot 3^{-x} -\frac{2 }{\ln^3 3} \cdot 3^{-x}=\\
\displaystyle -3^{-x} \left( \frac{x^2}{\ln 3} + \frac{2x }{\ln^2 3} + \frac{2 }{\ln^3 3} \right)\)
ODPOWIEDZ