Prosta całka - ale sprawa bardziej skomplikowana

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tyk3
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 04 sty 2014, 19:12
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Prosta całka - ale sprawa bardziej skomplikowana

Post autor: tyk3 »

Witam,

Chciałbym obliczyć pole kwadratu o wymiarach 1 na 1 używając do tego całkowania. Aby było prosto przyjmijmy sobie, że granice całkowania są od zera do jedynki. Jeden z boków zawiera się w prostej y = 0.5 , natomiast drugi w prostej y= - 0.5.
Mamy całkę z
\(\int_{0}^{1} 1 dx\)

Oczywiście jest to równe jeden.

Problem stanowi fakt, że pole pod osią ox powinno być ujemne. Zatem powinienem teoretycznie otrzymać 0.5 ( pole nad osią ox ) - 0.5 ( pole pod osią ox ) , czyli 0.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P= \int_{0}^{1}( \int_{ \frac{-1}{2} }^{ \frac{1}{2} } dy)dx = \int_{0}^{1}( \frac{1}{2}- \frac{-1}{2})dx=1\)

Dlaczego uważasz że pole pod osią OX jest ujemne?
tyk3
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 04 sty 2014, 19:12
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Prosta całka - ale sprawa bardziej skomplikowana

Post autor: tyk3 »

Chodzi mi o to ;)
Załączniki
calka.png
calka.png (25.99 KiB) Przejrzano 1201 razy
ODPOWIEDZ