zbieznosc ciagu funkcyjnego

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

zbieznosc ciagu funkcyjnego

Post autor: kate84 »

zbadać zbieżność jednostajną ciągu funkcyjnego \(\left\{ f_{n}\right\}_{n \in N}\) okreslonego wzorem
\(f_{n}(x)=nx^n(1-x)\)
a). na przedziale \(\left[ 0,1\right]\)
b). na przedziale \(\left[ 0,a\right]\) przy czym \(0<a<1\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Bardzo proszę o pomoc
ODPOWIEDZ