równanie różniczkowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

równanie różniczkowe

Post autor: enta »

rozwiązać równanie różniczkowe
\(e^ \left(2x \right) -y^2+y* \left( \frac{dy}{dx} \right) =0\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1302 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

To równanie Bernoulliego
\(t=y^2 \So t'=2yy'\\
e^{2x}-t+ \frac{t'}{2}=0\\
t'-2t=-2e^{2x}\)

A takie równanie liniowe pewnie potrafisz rozwiązać.
ODPOWIEDZ