Wyznacz kąt pod jakim przecinają się płaszczyzny

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marex692
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 05 cze 2018, 22:18
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Wyznacz kąt pod jakim przecinają się płaszczyzny

Post autor: marex692 »

Wyznacz kąt pod jakim przecinają się płaszczyzny
-x-2y+z-5=0 i -2x+y-2z+1=0
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\vec{n_1} \circ \vec{n_2}= | \vec{n_1}|| \vec{n_2} |\cos \alpha \\
\alpha =\arccos \frac{ \vec{n_1} \circ \vec{n_2}}{| \vec{n_1}|| \vec{n_2} |}\)

Wystarczy wstawić \(\vec{n_1}= \left[-1,-2,1 \right] \ , \ \vec{n_2}= \left[-2,1,-2 \right]\) i wyliczyć kąt.
ODPOWIEDZ