Oblicz pole pomiędzy krzywą\(f(x)-4x+1\) oraz krzywą \(g(x)=1x^2+-10x+13\).
Pomiędzy \(x=-1\) oraz\(x=4\) . Proszę zwrócić uwagę , ze wykres funkcji g leży powyżej wykresu funkcji f.
Oblicz pole pomiędzy krzywą
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole pomiędzy krzywą
popraw zapis funkcji \(f\)(brak równości).marex692 pisze:Oblicz pole pomiędzy krzywą\(f(x)-4x+1\) oraz krzywą \(g(x)=1x^2+-10x+13\).
Pomiędzy \(x=-1\) oraz\(x=4\) . Proszę zwrócić uwagę , ze wykres funkcji g leży powyżej wykresu funkcji f.
\(g\) też podejrzanie wygląda (\(x^2\) jest mnożone przez 1 , no i ten plus obok minusa ... )
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole pomiędzy krzywą
Chyba, że jest tak:
...\(f(x)=-4x+1\) oraz krzywą \(g(x)=x^2-10x+13\).
Pomiędzy \(x=-1\) oraz\(x=4...\)
wtedy chodzi o takie pole: czyli liczymy całeczkę: \(\int_{-1}^{4} g(x)-f(x) dx\)
To nie jest specjalnie trudne.
...\(f(x)=-4x+1\) oraz krzywą \(g(x)=x^2-10x+13\).
Pomiędzy \(x=-1\) oraz\(x=4...\)
wtedy chodzi o takie pole: czyli liczymy całeczkę: \(\int_{-1}^{4} g(x)-f(x) dx\)
To nie jest specjalnie trudne.