Opisać we współrzędnych biegunowych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justkisiel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 19 lis 2017, 14:07
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Opisać we współrzędnych biegunowych

Post autor: justkisiel »

Obszar ograniczony okręgiem o środku (0,-R) i promieniu R>0 opisać we współrzędnych biegunowych
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\((x+R)^2+y^2 \le R^2\\
x^2+2xR+y^2 \le 0\\
r^2+2r\cos \alpha R \le 0\\
r(r+2\cos \alpha R) \le 0\\
(0 \le r \le -2R\cos \alpha ) \wedge ( \frac{ \pi }{2} \le \alpha \le \frac{3 \pi }{2})\)
ODPOWIEDZ