Zadania - całki podwójne/potrójne.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
9019bartmann
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 29 sty 2018, 11:20
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Zadania - całki podwójne/potrójne.

Post autor: 9019bartmann »

1.Zmień kolejność całkowania:
\(\int_{-4}^{0}( \int_{0}^{4^2-x^2}f(x,y)dy)dx+\int_{0}^{4}(\int_{0}^{4-x}f(x,y)dy)dx\)

2.Oblicz:
\(\int_{}^{} \int_{}^{} xydxdy\)
\(y=(-1)^4x^2, x=(-1)^2 y^2\)

3.Oblicz:
\(\int_{}^{} \int_{}^{} (x^2+y^2)^{2-3}\)
\(x^2+y^2=4^2\)
\(x^2+y^2=2^2\)
\((-1)^4x<(-1)^2y\)

4.Oblicz:
\(\int_{}^{} \int_{}^{} \int_{}^{} (x^2+y^2+z^2)^{4-2}dxdydz\)

5.Oblicz objętość:
\(x^2+y^2=z^2\)
\(x^2+y^2=(-1)^2z\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zadania - całki podwójne/potrójne.

Post autor: kerajs »

9019bartmann pisze:1.Zmień kolejność całkowania:
\(\int_{-4}^{0}( \int_{0}^{4^2-x^2}f(x,y)dy)dx+\int_{0}^{4}(\int_{0}^{4-x}f(x,y)dy)dx\)
Granice lewej całki nie wyznaczają obszaru normalnego. Przypuszczam że górną granicą wewnętrznej całki miał być \(\sqrt{4^2-x^2}\)
9019bartmann pisze:2.Oblicz:
\(\int_{}^{} \int_{}^{} xydxdy\)
\(y=(-1)^4x^2, x=(-1)^2 y^2\)
Skąd te dziwne potęgi -1 ?
Dla \(y=x^2, x= y^2\) obszr całkowania to:
\(0 \le x \le 1 \\
x^2 \le y \le \sqrt{x}\)

9019bartmann pisze:3.Oblicz:
\(\int_{}^{} \int_{}^{} (x^2+y^2)^{2-3}\)
\(x^2+y^2=4^2\)
\(x^2+y^2=2^2\)
\((-1)^4x<(-1)^2y\)
Popraw potęgę wyrażenia całkowanego.
Dla tej połówki pierścienia wygodne będą współrzędne biegunowe
\(\frac{ \pi }{4} \le \alpha \le \frac{5 \pi }{4} \\
2 \le r \le 4\)

9019bartmann pisze:4.Oblicz:
\(\int_{}^{} \int_{}^{} \int_{}^{} (x^2+y^2+z^2)^{4-2}dxdydz\)
Popraw potęgę wyrażenia całkowanego. Dopisz powierzchnie ograniczające obszar calkowania.
9019bartmann pisze:5.Oblicz objętość:
\(x^2+y^2=z^2\)
\(x^2+y^2=(-1)^2z\)
\(V= \int_{0}^{2 \pi } ( \int_{0}^{1} (r-r^2)rdr)d \alpha =...\)
ODPOWIEDZ