zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

zbieżność szeregu

Post autor: angela128 »

Zbadaj zbieżność oraz zbieżność szeregu oraz zbieżność bezwzględną
\(\sum_{ n=0 }^{ \infty } \frac{(-1)^n}{2^n+1}\)
\(\sum_{n=2}^{ \infty } \frac{(-1)^nn}{n^2 +2}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Z kryterium Leibniza oba szeregi są zbieżne.
Z kryterium porównawczego pierwszy jest bezwzględnie zbieżny, a drugi nie jest bezwzględnie zbieżny (czyli jest zbieżny warunkowo).
ODPOWIEDZ