Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 05 cze 2018, 23:35
Proszę o pomoc
Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót wokół osi x obszaru ograniczonego
krzywą y=1+cosx, y=0, \(x \in \left[ 0,\pi \right]\)
kerajs
Fachowiec
Posty: 2963 Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:
Post
autor: kerajs » 05 cze 2018, 23:48
\(V= \pi \int_{0}^{ \pi }(1+\cos x)^2dx= \pi \int_{0}^{ \pi }(1+2\cos x+\cos^2x)dx=\\= \pi (x+2\sin x+ \frac{x}{2}+ \frac{1}{2}\sin x \cos x)\bigg|_{0}^{ \pi }= \frac{ 3\pi ^2}{2}\)
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 05 cze 2018, 23:53
dzięki, pomożesz jeszcze z jednym przykładem?
\(y=x^2\) , \(y^2=27x\)
kerajs
Fachowiec
Posty: 2963 Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:
Post
autor: kerajs » 06 cze 2018, 00:08
Pomogę, o ile dopiszesz co tu trzeba policzyć.
Na razie można wyznaczyć granice całkowania:
\((x^2)^2=27x\\
x(x^3-27)=0\\
x(x-3)(x^2+3x+9)=0\\
x=0 \vee x=3\)
Stąd:
\(0 \le x \le 3\)
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 06 cze 2018, 10:24
również obliczyć objętość bryły powstałej przez obrót wokół osi x obszaru ograniczonego
krzywymi \(y=x^2\) , \(y^2=27x\)
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 06 cze 2018, 10:35
Należy policzyć:
\(\displaystyle \pi \int_{0}^{3} \left( \sqrt{27x}\right) ^2 dx-\pi \int_{0}^{3} \left( x\right) ^2 dx =...\)
Nie wygląda na specjalnie trudne...
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 06 cze 2018, 11:11
ok dzięki już sobie poradzę