Wyznaczyć prostą normalną do powierzchni, równoległą do k.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyznaczyć prostą normalną do powierzchni, równoległą do k.
Wyznaczyć prostą normalną do powierzchni \(x-y^{2}=e^{z}+1\) równoległą do k: \(\frac{x-1}{-3}=\frac{y+1}{-6}=\frac{z}{3}\).
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
\(F(x,y,z)=x-y^2-e^z-1=0 \\
\vec{l}=grad (F)= \left[ 1,-2y,-e^z\right] \\
\vec{l}= \alpha \vec{k} \\
\left[ 1,-2y,-e^z\right]=a\left[ -3,-6,3\right]\)
\(\begin{cases} 1=-3a\\ -2y=-6a\\ -e^z=3a\end{cases}\\
\begin{cases} a= \frac{-1}{3}\\ y=-1\\ z=0\end{cases}\)
\(x-(-1)^2-e^0-1=0 \So x=3\\
norm:\\
\frac{x-3}{1}= \frac{y-(-1)}{ 2 } = \frac{z-0}{-1}\)
\vec{l}=grad (F)= \left[ 1,-2y,-e^z\right] \\
\vec{l}= \alpha \vec{k} \\
\left[ 1,-2y,-e^z\right]=a\left[ -3,-6,3\right]\)
\(\begin{cases} 1=-3a\\ -2y=-6a\\ -e^z=3a\end{cases}\\
\begin{cases} a= \frac{-1}{3}\\ y=-1\\ z=0\end{cases}\)
\(x-(-1)^2-e^0-1=0 \So x=3\\
norm:\\
\frac{x-3}{1}= \frac{y-(-1)}{ 2 } = \frac{z-0}{-1}\)