Całki potrójne, współrzędne walcowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
antymon23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 23 kwie 2018, 17:41
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Całki potrójne, współrzędne walcowe

Post autor: antymon23 »

Cześć, mam problem z jedną całką, chyba źle wyznaczam granice całkowania
\(\int_{}^{} \int_{}^{} \int_{}^{} z \sqrt{x^2+y^2} dxdydz\)
V: y=0 z=0 z=3 x^2+y^2=2x

Po wprowadzeniu walcowych, wygląda u mnie to tak:
\(0 \le r \le 2 \cos \gamma\)
\(- \frac{1}{2} \pi \le \gamma \le \frac{1}{2} \pi\)
\(0 \le z \le 3\)

W czym popełniam błąd?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Byłoby dobrze, gdyby nie ograniczenie płaszczyzną y=0 . Należy je także uwzględnić, czyli wybrać połówkę walca po której będziesz całkował.
ODPOWIEDZ