pochodna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

pochodna

Post autor: enta »

Jak policzyć pochodną?
\(f(x)=x* |x^2-3|\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

umiesz korzystać z Google :?: http://matematyka.pisz.pl/forum/146054.html
i dać trochę pary w gwizdek ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

tak umiem korzystać i umiem znaleźć sobie stronę do odpowiedniego tematu , tylko nie umiem tego konkretnego przykładu rozpisać, dlatego piszę tutaj o pomoc w rozpisaniu. Nie po linki bo je umiem sama znaleźć
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

no to zacznij rozpisywać..
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

po rozpisaniu f(x) czy będzie \(x^3-3x\) dla \(x \ge 0\)oraz \(-x^3+3x\) dla x<0 ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

ok nierówności wiem jak policzyć ale czy tutaj potrzeba na dwa przypadki rozpisać?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

zastanów się kiedy \(|x^2-3|\) zmienia znak, przecież nie podczas przechodzenia przez zero
idę teraz na brydża, zobaczę czy ruszyłaś dalej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Może warto zbadać istnienie ekstremów w dwóch przypadkach...
\(f(x)= \begin{cases} x(x^2-3)\;\;\;\;dla\;\;\;\;\;x\in (- \infty ;-\sqrt{3}) \cup ( \sqrt{3};+ \infty )=A\\x(-x^2+3)\;\;\;\;dla\;\;\;x\in <- \sqrt{3}; \sqrt{3}>=B \end{cases}\)
\(f(x)= \begin{cases}x^3-3x\;\;\;w\;\;zbiorze\;\;A\\-x^3+3x\;\;\;w\;\;zbiorze\;\;B \end{cases}\)
\(f'(x)= \begin{cases}3x^2-3=3(x+1)(x-1)\;\;\;w\;A\\-3(x+1)(x-1)\;\;\;w\;B \end{cases}\)
Miejsca zerowe pochodnej i jej znaki dadzą odpowiedź.
\(f_{Max}(- \sqrt{3})=0\\f_{min}(-1)=-2\\f_{Max}(1)=2\\f_{min}(\sqrt{3})=0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

dziękuję :)
ODPOWIEDZ