ekstremum

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

ekstremum

Post autor: enta »

Wyznacz ekstremum funkcji \(f(x,y)=8x^2y^2(x+y-1)\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

po przyrównaniu pochodnych do 0 wyszło mi takie coś
\(3x^2y^2+2xy^3-2xy^2=0\)
\(2x^3y+3x^2y^2-2x^2y=0\)
i nie daje sobie rady dalej
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

Jak rozwiązać taki układ? Czy może coś źle policzyłam?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Dobrze policzyłaś, a układ się rozwiązuje dość łatwo:
\(\begin{cases} 3x^2y^2+2xy^3-2xy^2=0\\
2x^3y+3x^2y^2-2x^2y=0\end{cases}\)

\(\begin{cases}xy^2( 3x+2y-2)=0\\
x^2y(2x+3y-2)=0\end{cases}\)

\(x=0 \vee y=0 \vee (x=0,4 \wedge y=0,4)\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

A jak teraz z wyznaczeniem ekstremum?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie mam teraz czasu Ci tego zrobić. Masz tu algorytm: https://www.matemaks.pl/ekstrema-lokaln ... nnych.html
ODPOWIEDZ