Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 22 maja 2018, 19:54
Popyt p na pewien towar jest następującą funkcją ceny tego towaru \(p(x)= \frac{5x}{2x^2+1}\) Wyznaczyć średnią wartość tego popytu przy wzroście ceny od 4 do 5
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 22 maja 2018, 20:03
Masz odpowiedź do tego ? Wyszło mi \(\frac{5}{4}\ln \frac{51}{33}\) ale nie mam pewności czy dobrze liczę.
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 22 maja 2018, 20:06
niestety nie mam
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 22 maja 2018, 20:18
Mój wynik to po prostu \(\displaystyle \kre{x}=\displaystyle \frac{ \displaystyle \int_{4}^{5} \frac{5x}{2x^2+1}dx}{5-4}\)
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 22 maja 2018, 20:25
a skąd jest przedział całki?
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 22 maja 2018, 20:49
A rzeczywiście , powinno być od 4 do 5 . Znów się pomyliłam się. Zaraz poprawię.
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 22 maja 2018, 20:55
już, ale wątpliwości nadal mam.
enta
Stały bywalec
Posty: 619 Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:
Post
autor: enta » 22 maja 2018, 20:57
ok ale dzięki i tak za pomoc
korki_fizyka
Expert
Posty: 6261 Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:
Post
autor: korki_fizyka » 23 maja 2018, 00:06
radagast pisze: Masz odpowiedź do tego ? Wyszło mi \(\frac{5}{4}\ln \frac{51}{33}\) ale nie mam pewności czy dobrze liczę.
dobrze policzyłaś
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki , opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto:
korki_fizyka@tlen.pl