wielomian Taylora
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wielomian Taylora
Napisz wielomian Taylora stopnia n w punkcie x dla f(x) a następnie wykorzystaj go do obliczenia przybliżonej wartości wyrażenia A i oszacuj błąd przybliżenia:
\(F(x)= \frac{1}{ \sqrt[3]{8-x} }\) x=0, n=2, \(A=(7,99)^ \left( (- \frac{1}{3})\right)\)
\(F(x)= \frac{1}{ \sqrt[3]{8-x} }\) x=0, n=2, \(A=(7,99)^ \left( (- \frac{1}{3})\right)\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
od policzenia pochodnych
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?t ... ._Ekstrema
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?t ... ._Ekstrema
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
a policzyłaś już te pochodne ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Druga pochodna jest z plusem
\(T_0^2F(x) = \frac{1}{ \sqrt[3]{8} }+ \frac{1}{3} \frac{1}{ \sqrt[3]{8^4} } x+ \frac{2}{9} \frac{1}{ \sqrt[3]{8^7} }x^2\)
\(T_0^2F(x) = \frac{1}{ \sqrt[3]{8} }+ \frac{1}{3} \frac{1}{ \sqrt[3]{8^4} } x+ \frac{2}{9} \frac{1}{ \sqrt[3]{8^7} }x^2\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
W takim razie bez zajrzenia do podręcznika się nie obejdzie
albo przeanalizować taki przykład: https://www.matematyka.pl/279262.htm
w poprzednim poście zabrakło jeszcze reszty (niestety nie da się już edytować), gdyż jest to szereg nieskończony a w poleceniu ma być tylko drugi stopień. Musisz więc policzyć jeszcze trzecią pochodną. Oszacowanie tej reszty będzie błędem danego przybliżenia. Tutaj jest o tym na końcu: http://www.kowalskimateusz.pl/matematyk ... e-funkcji/
albo przeanalizować taki przykład: https://www.matematyka.pl/279262.htm
w poprzednim poście zabrakło jeszcze reszty (niestety nie da się już edytować), gdyż jest to szereg nieskończony a w poleceniu ma być tylko drugi stopień. Musisz więc policzyć jeszcze trzecią pochodną. Oszacowanie tej reszty będzie błędem danego przybliżenia. Tutaj jest o tym na końcu: http://www.kowalskimateusz.pl/matematyk ... e-funkcji/
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(A = \frac{1}{2} - \frac{1}{6} \frac{1}{ \sqrt[3]{8^4} } (7,99-8) + \frac{2}{27} \frac{1}{ \sqrt[3]{8^7} } (7,99-8)^2 \approx\)
reszta \(R(x,x_o) = \frac{f'''( \alpha )}{3!} (x - x_o)^3\)
reszta \(R(x,x_o) = \frac{f'''( \alpha )}{3!} (x - x_o)^3\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
cała reszta przecież ten szereg jest nieskończony więc musisz go gdzieś urwać
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
nic z tego nie rozumiem, czy mogę prosić od początku do końca o rozpisanie ? co kiedy i do czego podstawiam? do jakiego wzoru i co postawiam żeby obliczyć wartość i błąd? mam inne przykłady które nie wiem jak zrobić jak miałabym ten przykład cały rozpisany to z resztą poradzę sobie, proszę nie przesyłać linków, bo one nic mi nie pomagają.