suma częściowa szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
antymon23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 23 kwie 2018, 17:41
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

suma częściowa szeregu

Post autor: antymon23 »

Cześć, mam mały problem z tym przykładem:
\(\sum_{n= 0 }^{ \infty } \frac{3^n - 2^n}{6^n}\)

Chyba mam jakieś braki z liceum, gdyż czego bym nie próbował sumy nie mogę policzyć
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: suma częściowa szeregu

Post autor: kerajs »

\(\sum_{n= 0 }^{ \infty } \frac{3^n - 2^n}{6^n}=\sum_{n= 0 }^{ \infty } \frac{1}{2^n}-\sum_{n= 0 }^{ \infty } \frac{1}{3^n}= \frac{ \frac{1}{2^0} }{1- \frac{1}{2} }-\frac{ \frac{1}{3^0} }{1- \frac{1}{3} }= \frac{1}{ \frac{1}{2} } - \frac{1}{ \frac{2}{3} } =2- \frac{3}{2} = \frac{1}{2}\)
antymon23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 23 kwie 2018, 17:41
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: antymon23 »

Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ