Granice kilka zadan
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Granice kilka zadan
Witam.
Proszę o pomoc w tych zadaniach, ponieważ nie bardzo mi wychodzą i potrzebuje pomocy jak się je rozwiązywało krok po kroku.
https://zapodaj.net/efaa9074da926.jpg.html
https://zapodaj.net/0247b78ed7024.jpg.html
Proszę o pomoc w tych zadaniach, ponieważ nie bardzo mi wychodzą i potrzebuje pomocy jak się je rozwiązywało krok po kroku.
https://zapodaj.net/efaa9074da926.jpg.html
https://zapodaj.net/0247b78ed7024.jpg.html
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
a to czytałeś viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
2a)
\(\Lim_{x\to \infty } \sqrt{x^2+2x}- \sqrt{x^2-2x}=\Lim_{x\to \infty } \frac{ ( \sqrt{x^2+2x}- \sqrt{x^2-2x} )(\sqrt{x^2+2x}+ \sqrt{x^2-2x})}{ \sqrt{x^2+2x}+ \sqrt{x^2-2x}}= \Lim_{x\to \infty } \frac{ x^2+2x-x^2+2x}{ \sqrt{x^2+2x}+ \sqrt{x^2-2x}}= \\
\Lim_{x\to \infty } \frac{ 4x}{ \sqrt{x^2+2x}+ \sqrt{x^2-2x}}=\Lim_{x\to \infty } \frac{ 4x}{x \sqrt{1+ \frac{2}{x} }+ x\sqrt{1- \frac{2}{x} }}=\Lim_{x\to \infty } \frac{ 4}{ \sqrt{1+ \frac{2}{x} }+ \sqrt{1- \frac{2}{x} }}=2\)
\(\Lim_{x\to \infty } \sqrt{x^2+2x}- \sqrt{x^2-2x}=\Lim_{x\to \infty } \frac{ ( \sqrt{x^2+2x}- \sqrt{x^2-2x} )(\sqrt{x^2+2x}+ \sqrt{x^2-2x})}{ \sqrt{x^2+2x}+ \sqrt{x^2-2x}}= \Lim_{x\to \infty } \frac{ x^2+2x-x^2+2x}{ \sqrt{x^2+2x}+ \sqrt{x^2-2x}}= \\
\Lim_{x\to \infty } \frac{ 4x}{ \sqrt{x^2+2x}+ \sqrt{x^2-2x}}=\Lim_{x\to \infty } \frac{ 4x}{x \sqrt{1+ \frac{2}{x} }+ x\sqrt{1- \frac{2}{x} }}=\Lim_{x\to \infty } \frac{ 4}{ \sqrt{1+ \frac{2}{x} }+ \sqrt{1- \frac{2}{x} }}=2\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
4)
w -1 :
\(\Lim_{x\to -1^- } f(x)= \Lim_{x\to -1^- } 2-x=2-(-1)=3\)
\(\Lim_{x\to -1^+ } f(x)= \Lim_{x\to -1^+} x^2+1=2\)
\(3 \neq 2\), f nie jest ciągła w -1
w 1 :
\(\Lim_{x\to 1^- } f(x)= \Lim_{x\to 1^- } x^2+1=1+1=2\)
\(\Lim_{x\to 1^+ } f(x)= \Lim_{x\to 1^+} 3-x=2\)
\(2=2=f(1)\), \(f\) jest ciągła w \(1\)
Odp: \(f\) jest ciągła wszędzie poza \(-1\)
w -1 :
\(\Lim_{x\to -1^- } f(x)= \Lim_{x\to -1^- } 2-x=2-(-1)=3\)
\(\Lim_{x\to -1^+ } f(x)= \Lim_{x\to -1^+} x^2+1=2\)
\(3 \neq 2\), f nie jest ciągła w -1
w 1 :
\(\Lim_{x\to 1^- } f(x)= \Lim_{x\to 1^- } x^2+1=1+1=2\)
\(\Lim_{x\to 1^+ } f(x)= \Lim_{x\to 1^+} 3-x=2\)
\(2=2=f(1)\), \(f\) jest ciągła w \(1\)
Odp: \(f\) jest ciągła wszędzie poza \(-1\)
Zad 2 https://zapodaj.net/f36cb014cf4a0.jpg.html
zad 2 z 2 grupy https://zapodaj.net/2e2bf68b1793e.jpg.html
zad 2 z 2 grupy https://zapodaj.net/2e2bf68b1793e.jpg.html