ekstrema funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
niunian
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 gru 2008, 23:56

ekstrema funkcji

Post autor: niunian »

witam! czy ktoś wie jak rozwiązać to zadanie?
Wyznacz ekstrema funkcji zmiennej \(x\) uwikłanych równaniem \(x^2-4x+y^2=5\)
Jake
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 04 gru 2008, 17:52
Lokalizacja: Sanok

Post autor: Jake »

Nie jestem pewny co do tego zad. bo 1. raz wyznaczam ekstrema gdy mam y kwadrat. W każdym razie ja to bym tak zrobił:

1. Dziedzina y^2=-x^2+4x+5, czyli -x^2+4x+5>=0

Teraz możemy obustronnie spierwiastkować wydaje mi sie no i z tego pochodna wyszła mi: (-2x+4)\2pierw. z -x^2+4x+5.
Ekstremum mamy gdy poch sie zeruje czyli u nas licznik musi sie wyzerować stąd x=2. Jeszcze powinniśmy spr. czy poch dla x<2 jest mniejsza/wieksza od 0 i dla x>2 wieksza/mnijsza od 0.
Jake
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 55
Rejestracja: 04 gru 2008, 17:52
Lokalizacja: Sanok

Post autor: Jake »

Poprawka: jak pierwiastkujemy (po wyznaczeniu dziedz.) to mamy 2 pierw. jeden dodatni, drugi ujemny. Oczywiście ekstrema nam wyjdą dla tego samego x (to logiczne bo to równanie okręgu przecież), ale oczywiście dla 2 różnych y.

Kom. mile widziane.
ODPOWIEDZ