Znaleźć wszystkie punkty d(P,a) = d(P, B)

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pawekek17
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 04 kwie 2018, 10:04
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Znaleźć wszystkie punkty d(P,a) = d(P, B)

Post autor: pawekek17 »

Dane są A(1,0,-2) B(-3,2,8). Znaleźć wszystkie punkty P o takiej własności, że d(P, A)=d(P, B).
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P=(x,y,z)\\
\sqrt{(x-1)^2+(y-0)^2+(z-(-2))^2}= \sqrt{(x-(-3))^2+(y-2)^2+(z-8)^2}\\
(x-1)^2+y^2+(z+2)^2=(x+3)^2+(y-2)^2+(z-8)^2 \\
-2x+1+4z+4=6x+9-4y+4-16z+64\\
8x-4y-20z+72=0\\
2x-y-5z+18=0\)

A to jest równaniem płaszczyzny.
ODPOWIEDZ